کارت گرافیک (GPU) به عنوان یکی از اجزای کلیدی کامپیوتر، نقش مهمی در پردازش داده و اجرای برنامه ها دارد.
پیدا کردن یک کارت گرافیک قدرتمند، می تواند هزینه زیادی داشته باشد. بنابراین بسیاری از افراد به خرید کارت های گرافیک دست دوم می پردازند زیرا قیمت آن ها به طور قابل توجهی کمتر از پردازنده های نو است اما این احتمال وجود دارد که ماین شده باشد. کارت گرافیک ماین شده، ممکن است به دلیل استفاده مداوم در شرایط سخت استخراج رمز ارز، معایب و مشکلاتی ⚠️ داشته باشد. روش هایی برای تشخیص این مساله وجود دارد که می توانید از آن ها استفاده کنید. در این مطلب از انزل وب، به این موضوع می پردازیم که از کجا بفهمیم کارت گرافیک ماین شده است؟ و حرفه ای ترین روش های بررسی را ارائه می کنیم.
از کجا بفهمم کارت گرافیکم ماین شده؟
How to Check if GPU is being Used for Mining?
به طور خلاصه برای تشخیص کارت گرافیک ماین شده، مواردی چون بررسی سخت افزار، تنظیمات بایوس و… را انجام دهید. در ادامه جزییات و موارد بیشتری را ارائه خواهیم کرد.
۱- کارت گرافیک ماین شده یعنی چی؟
کارت گرافیک ماین شده به کارت گرافیکی گفته می شود که به صورت مداوم در فرایند استخراج رمز ارزهای دیجیتال (Mining) استفاده شده است. این موضوع می تواند روی عملکرد کارت گرافیک تاثیر منفی بگذارد و قطعات داخلی آن آسیب ببیند. بنابراین اگر تمایل به خرید کارت گرافیک دست دوم دارید، توجه داشته باشید که اگرچه ممکن است این کارت های گرافیک، هزینه مقرون به صرفه ای داشته باشند، با این حال باید از ریسک های مرتبط با آن آگاه باشید. از جمله معایب این نوع کارت گرافیک می توان به کاهش عمر مفید، مشکلات نرم افزاری، عدم سازگاری با برنامه ها، عدم شناسایی کارت گرافیک در ویندوز و… اشاره کرد.
در ادامه راه های تشخیص کارت گرافیک ماین شده ارائه خواهد شد.
۲- تشخیص کارت گرافیک ماین شده با بررسی سخت افزار
از کجا بدانیم کارت گرافیک سالم است؟ اولین چیزی که باید برای بررسی این موضوع انجام دهید، بررسی سخت افزار است. GPU تولید شده برای ماینینگ، دارای تفاوت های سخت افزاری می باشد. به عنوان مثال، یک کارت گرافیک ماین شده ممکن است هیچ پورتی برای خروجی نمایشگر نداشته باشد و این نشانه واضحی است که این GPU برای بازی نیست. همچنین مواردی چون پیچهای باز شده یا خراش روی پورت ها نیز می تواند نشان دهنده باز شدن و تعمیر احتمالی باشد.
بررسی PCB
در مرحله بعد، بررسی کنید که آیا در برد کارت گرافیک (PCB) تغییر رنگی وجود دارد؟ اگر یک GPU برای مدت طولانی دماهای شدید را تجربه کند، PCB می تواند تغییر رنگ دهد. همچنین وجود پسمانده روی برد، علائم لحیم کاری یا تعویض قطعات، علائم اکسیده شدن روی برد یا اجزای آن و روغن در اطراف چیپ ها را بررسی کنید. وجود این آثار می تواند نشان دهنده این باشد که پردازنده گرافیکی (GPU) تحت دمای بالا فشار زیادی را تجربه کرده است.
بررسی سیستم خنک کننده و کولرها
در نهایت، سیستم خنککننده GPU را جدا کنید و اطمینان حاصل کنید که پد حرارتی کافی روی تراشه ها وجود دارد. در غیر این صورت، می تواند به این معنی باشد که GPU برای مدت طولانی با خنک کننده ناکافی کار کرده است. علاوه بر این، وجود گرد و غبار و کثیفی روی رادیاتورها و خنک کننده ها را نیز بررسی نمایید. اگر کولرها با سرعت متفاوت بچرخند، دارای نویز خارجی باشند و یا در چرخش مشکل داشته باشند نیز از نشانه های کارت گرافیک ماین شده می باشد. بنابراین اگر متوجه هر گونه چیز عجیبی شدید و مشکوک هستید که ممکن است کارت گرافیک ماین شده باشد، بهتر است به دنبال گزینه دیگری باشید.
۳- بررسی بایوس GPU
ماینرها اغلب GPU خود را با بایوس جدید، فلش می کنند تا عملکرد استخراج را بهینه کنند. مشکل این بایوس این است که برای بازی، خوب کار نمی کند. بنابراین، باید بررسی کنید که آیا کارت گرافیک دارای بایوس تغییر داده شده است یا خیر. پردازنده های گرافیکی هیچ مکانیزم داخلی برای ردیابی نسخه های مختلف بایوس که شخصی روی کارت خود فلش کرده است، ندارند. در عوض، فقط می توانید نسخه فعلی بایوس کارت گرافیک را ببینید و بررسی کنید که آیا با نسخه های شناخته شده مطابقت دارد یا خیر.
بررسی بایوس از طریق نرم افزار
برای برای بررسی نسخه بایوس GPU، ابتدا GPU-Z را دانلود کنید و بر روی کامپیوتر خود نصب نمایید. سپس آن را اجرا کنید و نسخه BIOS GPU خود را دریافت کنید.
در مرحله بعد، نسخه بایوس را با نسخه های موجود در پایگاه داده Techpowerup VGA BIOS مقایسه کنید.
اگر نسخه BIOS را در آنجا پیدا کردید، پس یک بایوس بازی دارید. در غیر این صورت، احتمال اینکه یک بایوس اصلاح شده را اجرا کنید بسیار زیاد است. برای نمونه دمای یک کارت گرافیک سالم در حین کار، معمولا کمتر از ۷۰ درجه سانتیگراد است و اگر دارای استهلاک زیاد باشد، حتی در کارهای سبک، دمای بالا (۸۰ درجه یا بیشتر) خواهد داشت. با این حال، این روش تایید بایوس، بدون نقص نیست، زیرا ممکن است مدل GPU شما در پایگاه داده فهرست نشده باشد.
علاوه بر GPU-Z می توانید از برنامه های دیگری مانند MSI Afterburner و HWMonitor نیز برای بررسی دمای کارت گرافیک استفاده نمایید.
بررسی بایوس به صورت دستی
ابتدا تنظیمات کارخانه برای مدل کارت گرافیک خود را به صورت آنلاین جستجو کنید تا بتوانید آن را با تنظیمات بایوس خود مقایسه نمایید.
کارت گرافیک را به کامپیوتر خود متصل کنید.
در هنگام راه اندازی کامپیوتر وارد بایوس شوید. این کار معمولا با فشردن کلیدهای Delete یا F2 انجام می شود.
پارمترهای مربوط به frequency، clock frequency و memory را بررسی کنید.
اگر پارامترها به طور قابل توجهی با تنظیمات کارخانه تفاوت داشته باشند، کارت گرافیک احتمالا به طور گسترده برای ماین استفاده شده است. در نتیجه، عمر آن ممکن است کوتاه باشد، حتی اگر قصد استفاده از آن برای بازی را داشته باشید.
۴- اجرای بنچمارک GPU و برنامه های تست فشار
برای تست سلامت کارت گرافیک دست دوم، یک تست بنچمارک روی GPU خود انجام دهید و امتیاز را با امتیازهای جدید در اینترنت مقایسه کنید. اگر تفاوت عملکرد بزرگی مشاهده کردید، ممکن است کارت شما آسیب دیده باشد. این می تواند نشانه این باشد که مالک قبلی ممکن است از کارت گرافیک برای استخراج ارز استفاده کرده باشد. با این حال، کارت های ماینینگ همیشه عملکرد ضعیفی ندارند، به خصوص اگر برای مدت کوتاهی استفاده شده باشند. همچنین تشخیص نقص عملکرد سخت تر می شود اگر از GPU با خنک کننده کافی استفاده شده باشد، اما ممکن است نشان دهنده این باشد که GPU دست دوم خوب است.
برنامه های تست فشار GPU،به فضای زیادی در کامپیوتر شما نیاز ندارند. می توانید آن ها را روی یک درایو USB دانلود کنید و با خود ببرید تا دستگاه را قبل از خرید بررسی کنید. قبل از انجام تست، همه برنامه های دیگر را ببندید تا مطمئن شوید که برنامه به طور موثر اجرا می شود. این تست معمولا کمتر از یک ساعت طول می کشد که برای ارزیابی عملکرد دستگاه کافی است. در ادامه نحوه اجرای برنامه OCCT ارائه خواهد شد.
OCCT
برنامه OCCT به شما این امکان را می دهد تا در صورت وجود آسیب در کارت گرافیک، متوجه آن شوید. برای بررسی کارت گرافیک با برنامه OCCT، مراحل زیر را دنبال کنید:
OCCT را نصب و اجرا کنید.
به تب ۳D Standard بروید.
روی دکمه Start کلیک کنید تا تست شروع شود.
در حین اجرای نرم افزار مدیریت کارت گرافیک، به اطلاعات دقیق در مورد دمای GPU، اجزای آن، ولتاژ شبکه و هر گونه خطای شناسایی شده دسترسی خواهید داشت. در پایان تست می توانید نتایج را به همراه پارامترهای تست دستگاه بررسی کنید.
۵- بررسی اورکلاک
جدا از تغییرات سخت افزاری و نرم افزاری، کارت های گرافیک ماین شده اغلب دارای سرعت حافظه اورکلاک هستند. بررسی اورکلاک بسیار آسان است. ابتدا GPU-Z را دانلود و نصب کنید. برنامه را اجرا کنید و GPU Clock را یادداشت کنید. سپس، آن را با سایرین در اینترنت مقایسه کنید. مطمئن شوید که سرعت را با مدل های دقیق مقایسه می کنید، زیرا سرعت GPU Clock می تواند بین تولیدکنندگان مختلف متفاوت باشد.
۶- قیمت غیرعادی و فروشنده مشکوک
کارت گرافیک سالم، باید قیمت متناسب با بازار داشته باشد. همچنین سعی کنید از فروشنده های معتبر خرید نمایید. قیمت خیلی پایین نسبت به مدل های مشابه، ارائه کارت گرافیک بدون ارائه ضمانت نامه و جعبه اصلی و وجود تعداد زیادی کارت مشابه در فروشگاه نیز از نشانه های کارت گرافیک ماین شده می باشد.
سوالات متداول
عمر کارت گرافیک ماین شده به شرایطی که از آن استفاده شده است، بستگی دارد. با این حال در شرایط ایده آل کارت گرافیک ماین شده می تواند 5 تا 10 یا بیشتر سال کار کند. اما اگر در شرایط ماینیگ سخت و مداوم کار کرده باشد، روی عمر کارت گرافیک تاثیر خواهد گذاشت. انجام این کار دارای ریسک است اما اگر بتوانید از سلامت آن اطمینان حاصل کنید، می توانید آن را خریداری کنید. اما اگر نمی توانید از وضعیت واقعی کارت مطمئن شوید، بهتر است از خرید خودداری کنید.عمر کارت گرافیک ماین شده چقدر است؟
کارت گرافیک ماین شده بخریم یا نه؟
جمع بندی
همه کارت های گرافیک ماین شده بد نیستند. اگر کارت گرافیک ماین شده، اصلاح شده است و نمی توان از آن برای بازی استفاده کرد، چاره ای جز جستجو در جای دیگری ندارید. اما اگر کارت گرافیک ماین شده دارای خروجی نمایشگر، بدون آسیب سخت افزاری و بایوس معمولی باشد، احتمالا می توانید بدون هیچ مشکلی از آن برای بازی استفاده کنید. قبل از خرید، بسیار مهم است که دستگاه را از طریق روش های کارآمد مانند بررسی سخت افزار، تجزیه و تحلیل تنظیمات BIOS و موارد دیگر به طور کامل بررسی کنید. این به شما کمک می کند تا با اطمینان از خرید، در زمان و هزینه خود صرفه جویی کنید.
نظرات و پیشنهادات شما؟
در این مطلب، به این موضوع پرداختیم که از کجا بفهمیم کارت گرافیک ماین شده است؟ و حرفه ای ترین روش های بررسی را ارائه کردیم. با این روش ها می توانید سخت افزار مناسب برای کامپیوتر خود را خریداری نمایید. اگر شما نکته دیگری در زمینه تشخیص کارت گرافیک ماین شده می دانید، آن را با ما و دیگران در بخش نظرات این پست به اشتراک بگذارید.