ممکن است برای شما هم اتفاق افتاده باشد که اندازه باتری گوشی یا لپ تاپتان 🔋 در طول زمان تغییر کند.
این مشکل رایج به علت تورم یا باد کردن باتری اتفاق می افتد. باید توجه داشته باشید که عدم رسیدگی به یک باتری باد کرده حتی می تواند منجر به انفجار و یا آتش سوزی شود. با ما همراه باشید چون در این مطلب از انزل وب به این موضوع می پردازیم که آیا باتری باد کرده خطرناک است؟ و دلایل مهم این اتفاق چیست؟
علت و خطرات باتری باد کرده گوشی ، لپ تاپ و..
Cause and Risks of Swollen Batteries in Phones, Laptops, etc
باد کردن یا تورم باتری معمولاً در اثر واکنش های شیمیایی داخل باتری ایجاد می شود. این واکنش های شیمیایی باعث ایجاد گاز و در نتیجه متورم شدن باتری می گردد. باید این نکته را در نظر داشته باشید که در صورت عدم رسیدگی به یک باتری باد کرده، آسیب داخلی جدی به دستگاه شما وارد می شود. در ضمن این موضوع از لحاظ ایمنی هم می تواند مشکل ساز شود.
پس اگر به دنبال جوابی برای سوال “چرا باتری گوشیم باد کرده” هستید باید بدانید که عوامل گوناگونی مانند بیش از اندازه شارژ کردن باتری، گرما و رطوبت، استفاده از شارژرهای غیراصلی و بی کیفیت و تخلیه عمیق باتری و غیره باعث باد کردن باتری می شود. در ادامه به بررسی رایج ترین عوامل این موضوع و آموزش خواباندن باد باتری گوشی و دیگر دستگاه های الکترونیکی می پردازیم.
رایج ترین دلایل باد کردن باتری
۱- بیش از حد شارژ کردن
اگر دستگاه الکترونیکی شما بعد از شارژ کامل همچنان به برق متصل باشد و یا مکرراً آن را تا ۱۰۰% شارژ کنید، ممکن است منجر به بادکردن باتری دستگاه خود شوید. درست است که بیشتر باتریهای لیتیوم یونی بعد از شارژ کامل دیگر برق نمیکشند، اما منبع تغذیه مداوم، باتری را برای مدت طولانی در حالت ۱۰۰% نگه میدارد. همین مسئله میتواند فرایندهای شیمیایی باتری را مختل نموده و گازهایی آزاد کند و باعث باد کردن آن شود.
بنابراین برای جلوگیری از شارژ بیش از حد، ویژگی شارژ هوشمند (Smart Charging) دستگاه خود را فعال کنید تا شارژ فراتر از ۸۰% را محدود کند.
۲- گرما و رطوبت زیاد
قرار دادن باتری باد کرده در فریزر مشکل باتری شما را حل نمی کند. در عوض تلاش کنید که برای محافظت از باتری دستگاه خود، از قرار دادن آن در معرض دماهای شدید یا رطوبت بالا خودداری کنید. به عنوان مثال گوشی همراه خود را در داخل ماشین زیر نور خورشید رها نکنید. و یا در کیف دستگاه الکترونیکی خود از بسته های ژل سیلیکا جهت جذب رطوبت اضافی استفاده کنید.
۳- استفاده از شارژهای بی کیفیت و غیراصلی
شارژ کردن دستگاه الکترونیکی با یک شارژر بیکیفیت یا تقلبی میتواند منجر به تورم باتری شود. این شارژرها اغلب ولتاژ و جریان متناقض یا بیش از حدی را ارائه میدهند. همین مسئله با گذشت زمان میتواند به سلولهای باتری آسیب برساند و باعث باد کردن باتری شود. بنابراین برای جلوگیری از این امر همیشه از شارژرها و کابلهای اصلی توصیه شده توسط سازنده دستگاه استفاده کنید. در ضمن همیشه شارژر و کابلهای خود را از نظر ساییدگی یا آسیب دیدگی بررسی کنید و در صورت نیاز سریعاً آنها را تعویض کنید.
۴- تخلیه عمیق باتری
تخلیه مکرر باتری تا ۰% میتواند به باتری فشار وارد کند و منجر به واکنشهای شیمیایی گردد. همین مسئله در طول زمان باتری را ضعیف کرده و می تواند باعث باد کردن آن شود. برای جلوگیری از این معضل اجازه ندهید شارژ به زیر ۲۰% کاهش یابد. وقتی باتری به این حد رسید آن را به برق وصل کنید تا شارژ شود. به عنوان مثال اگر برای مدت طولانی نیاز به استفاده از لپ تاپ بدون برق دارید، حالت صرفهجویی در مصرف انرژی را فعال کنید تا سرعت تخلیه را کاهش دهید.
۵- آسیب های فیزیکی باتری
گاهی اوقات سقوط کردن یا ضرب دیدن یک دستگاه الکترونیکی هم می تواند منجر به تورم باتری آن شود. چرا که این اتفاق ها باعث آسیب دیدن لایه های داخلی و در نتیجه تجمع گاز و باد کردن باتری می گردد. بنابراین برای اینکه با یک باتری باد کرده پاوربانک و یا دیگر وسایل الکترونیکی مواجه نشوید، تا جایی که برایتان ممکن است از محافظ های مخصوص برای وسایل الکترونیکی خود استفاده کنید. بدین ترتیب از آسیب های فیزیکی به دستگاه خود جلوگیری خواهید کرد.
۶- استفاده از باتری های قدیمی و خراب
شما نمیتوانید از پیر شدن باتری دستگاه خود جلوگیری کنید. زیرا باتری ها به مرور زمان تحلیل میروند و این یک فرایند طبیعی است. اگر گوشی شما بیش از ۲ تا ۳ سال سن دارد باتری لیتیوم یونی آن ممکن است شروع به متورم شدن کند. زیرا چرخههای شارژ و دشارژ مکرر به طور طبیعی باعث تخریب باتری میشود. بنابراین با استفاده درست از باتری گوشی یا سایر دستگاههای الکترونیکی، از فرسودگی و در نتیجه باد کردن باتری جلوگیری کنید.
۷- عیوب ساخت باتری توسط سازنده
در برخی موارد نادر باد کردن باتری گوشی به علت عیوب ساخت باتری توسط سازنده آن است. به عبارتی برخی از باتریها دارای نقصهایی از کارخانه هستند که منجر به اتصال کوتاه داخلی یا عدم تعادل شیمیایی میشود. همین مسئله به مرور زمان باعث تورم باتری میگردد.
با یک باتری باد کرده گوشی چکار بکنیم؟
- فوراً گوشی خود را خاموش کنید.
- گوشی خود را شارژ نکنید و از آن استفاده ننمایید.
- در صورت امکان باتری را از دستگاه خود خارج نمایید.
- برای دفع و تعویض مناسب آن به یک تعمیرگاه معتبر بروید.
با توجه به اینکه باتری باد کرده در اثر فشار و گرما میتواند منجر به آتش سوزی و یا انفجار شود هرگز باتری باد کرده را در سطل زبالههای معمولی نیندازید.
چطور از باد کردن باتری جلوگیری کنیم؟
- از شارژرهای با کیفیت و رسمی استفاده کنید.
- از شارژ بیش از حد خودداری کنید. وقتی شارژ به ۸۰ الی ۹۰ % رسید آن را از برق بکشید.
- گوشی خود را خنک نگه دارید و از تابش مستقیم نور خورشید دوری کنید.
- اجازه ندهید باتری شما مرتباً به زیر ۲۰ % برسد.
- باتریهای قدیمی را قبل از خراب شدن تعویض کنید.
سوالات متداول
باتری باد کرده یک خطر جدی است و باید به درستی با آن برخورد شود. از شارژ کردن یا استفاده از دستگاه خودداری کنید. باتری باد کرده را در یک مکان خنک و دور از مواد قابل اشتعال قرار دهید. از دست زدن مستقیم به آن خودداری کنید. در نهایت آن را در مکانی با تهویه مناسب نگهداری کنید. بهترین جا برای دفع باتری باد کرده مراکز بازیافت باتری، مراکز جمع آوری پسماندهای خطرناک و برخی از فروشگاههای لوازم الکترونیکی می باشد. خیر، باتری باد کرده قابل تعمیر نیست و باید به درستی دور انداخته شود. بادکردن باتری نشانه این است که باتری آسیب دیده و تعمیر آن خطرناک است. استفاده از باتری باد کرده می تواند باعث آتش سوزی یا انفجار شود. برآمدگی یا تغییر شکل، لق زدن گوشی روی سطح صاف، گرمای بیش از حد، عملکرد ضعیف باتری، مشکل در کار کردن دکمه ها و باز نشدن پورت ها می توانند نشانه های باد کردن باتری گوشی باشند.باتری باد کرده را چکار کنیم؟
باتری باد کرده را کجا بیندازیم؟
آیا باتری باد کرده قابل تعمیر است؟
از کجا بفهمیم باتری گوشی باد کرده؟
جمع بندی
باد کردن باتری در انواع مختلف وسایل الکترونیکی می تواند اتفاق بیفتد. از گوشی های هوشمند و لپ تاپها گرفته تا تبلت و دوربین های دیجیتال و غیره. مهمترین دلایل این امر شارژ بیش از حد باتری، گرما و رطوبت زیاد، تخلیه بیش از حد باتری، آسیبهای فیزیکی مانند افتادن، استفاده از باتریهای قدیمی و عیوب ساخت باتری توسط سازنده میباشد. اگر باتری گوشی هوشمند یا سایر دستگاههای الکترونیکی شما دچار تورم شد باید این موضوع را جدی بگیرید. زیرا علاوه بر آسیب داخلی به دستگاه شما، ترکیدن باتری باد کرده از دیگر عوارض نادیده گرفتن این مسئله میباشد.
بنابراین همیشه از شارژرهای اصلی و با کیفیت استفاده کنید. از بیش از اندازه شارژ کردن گوشی یا دیگر دستگاه های الکترونیکی خودداری نمایید. بعد از اینکه شارژ به ۸۰ الی ۹۰% رسید دستگاه را از برق جدا کنید. دستگاه خود را در معرض نور مستقیم خورشید و گرمای زیاد قرار ندهید. اجازه ندهید که شارژ دستگاه شما به زیر ۲۰% کاهش پیدا کند. باتریهای قدیمی را قبل از اینکه دچار مشکل شوند تعویض کنید.
نظرات و پیشنهادات شما؟
در این مطلب از انزل وب به بررسی اینکه آیا واقعاً باتری باد کرده خطرناک است یا نه پرداختیم و مهمترین دلایل این اتفاق را بررسی کردیم. اگر شما نیز تا به حال دچار این مشکل شدهاید برای ما در بخش نظرات بنویسید که کدام یک از عوامل گفته شده در این مطلب منجر به باد کردن باتری دستگاه شما شد؟