برخی از مواقع پیش میآید که افراد پولی 💸 را به اشتباه برای شخص دیگری واریز کنند.
این موقعیت میتواند برای بسیاری نگران کننده و دلهره آور باشد. اما در صورتی که روشهای اصولی و معتبر برای برگشت پول را بدانید، میتوانید این مشکل را حل کنید. به همین خاطر در این مطلب از انزل وب به سوال پول اشتباه واریز کردم چیکار کنم پاسخ میدهیم و راهکارهای فوری و قانونی برای بازگشت پول را بررسی میکنیم.
در صورت واریز اشتباه وجه چکار کنیم
How to Resolve the Issue of Money Transferred to The Wrong Account?
برای استرداد مبلغ واریزی به یک حساب بانکی دیگر میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- ابتدا با بانک خودتان تماس بگیرید و مشکل را گزارش کنید. برای اینکار میتوانید به صورت حضوری نیز مراجعه نمایید.
- اطلاعات و مدارک تراکنش را در اختیار بانک قرار دهید تا با صاحب حساب مقصد تماس گرفته شود.
- در صورت عدم همکاری فرد و یا بانک، یک اظهارنامه رسمی تنظیم و برای فرد ارسال کنید.
- در مراحل بعدی میتوانید به صورت قضایی مشکل را مطرح کنید و دادخواست واریز اشتباهی کنید.
۱- با بانک خودتان تماس بگیرید
در اولین مرحله اگر مشکل بانکی در زمینه واریز وجه برایتان ایجاد شد، بهتر است این موضوع را سریعا به بانک خودتان اطلاع دهید. به این ترتیب بانک میتواند روند انتقال اشتباه پول را بررسی کند. در زمان ارتباط گرفتن با بانک لازم است اطلاعاتی مثل تاریخ و ساعت تراکنش، شماره حساب مبدا و مقصد، مبلغ واریز شده و شماره پیگیری یا رسید واریز و مبلغ را در اختیار بانک قرار دهید. با طی کردن این روند، بانک با صاحب حساب تماس گرفته و فرایند برگرداندن پول را انجام میدهد.
۲- به صورت حضوری به بانک مراجعه کنید
اگر میخواهید بدانید “پول اشتباه واریز کردم چیکار کنم؟” میتوانید در ساعتهای کاری بانک و همچنین روزهای کاری به صورت حضوری به شعبه بانک مراجعه کنید. در این صورت میتوانید مستندات تراکنش را به صورت حضوری ارائه کنید تا تقاضایتان مورد بررسی قرار بگیرد. برخی اوقات ممکن است لازم باشد تا فرمی را برای پیگیری این مورد به صورت کتبی پر کنید. با انجام این روند ممکن است کار شما سریعتر پیش برود.
البته در صورت نداشتن فرصت مراجعه حضوری، میتوانید از سرویسهای آنلاین هر بانک مثل پیشخوان مجازی بانک رسالت و… نیز استفاده کنید.
۳- پیگیری تراکنش را از سمت بانک مقصد انجام دهید
علاوه بر روش قبلی در صورت واریز پول به حساب دیگری با گوشی میتوانید این موضوع را از سمت بانک مقصد نیز پیگیری کنید. با اینکار بانک شما با بانک مقصد تماس میگیرد و درخواست برگشت دادن پول را میکند. سپس بانک مقصد با صاحب حساب تماس گرفته و درخواست میکند تا پول را برگرداند.
۴- در صورت امکان با صاحب حساب مقصد تماس بگیرید
اگر صاحب حساب مقصد را میشناسید، میتوانید با او تماس برقرار کنید و به شکل مستقیم مشکل ایجاد شده را مطرح نمایید. در این حالت به احتمال زیاد فرد با شما همکاری میکند و مبلغ به حساب شما باز خواهد گشت. البته این روش در تمامی مواقع امکان پذیر نیست.
۵- پیگیری قانونی در صورت عدم همکاری فرد (مراجع قضایی و پلیس فتا)
اگر مالک حساب تمایلی به همکاری نداشت و اقدام به برگرداندن پول نکرد، میتوانید این مورد را به صورت قانونی پیگیری نمایید. در این صورت لازم است از قبل به بانک اطلاع داده باشید و در صورت همکاری نکردن بانک برای اطلاع این موضوع به صاحب حساب مقصد، آن را از طریق پلیس فتا و مراجع قضایی بررسی نمایید. البته بر اساس خبر سایت تسنیم، افراد میتوانند با شمارهگیری ۹۶۳۸۰ نیز با فوریتهای پلیس سایبری برای گزارش این موضوع در تماس باشند.
سپس باید برخی از مدارک را برای شکایت قضایی ارائه کنید تا ثابت شود پول به صورت اشتباهی واریز شده است. با اینکار دادگاه صاحب حساب را به صورت قانونی ملزم به برگرداندن وجه خواهد کرد. البته در این روند لازم است کمی صبور باشید تا فرایند اطلاع رسانی و بررسی این موضوع از سمت بانک انجام شود و صاحب حساب مقصد نیز بتواند آن را به حساب شما بازگرداند.
بر اساس ماده ۳۰۱ قانون مدنی “کسی که عمداً یا اشتباها چیزی را که مستحق نبوده است دریافت کند ملزم است که آن را به مالک تسلیم کند.” در نتیجه میتوان گفت که در صورت واریز اشتباه وجه به حساب فرد دیگر، آن فرد مسئول بازگرداندن آن به حساب است. به همین خاطر اگر به دلیل طولانی بودن شماره حساب در وارد کرد آن اشتباهی صورت بگیرد یا در صورت خطا از طرف کارمند بانک، از لحاظ قانونی میتوان وجه را به حساب فرد برگرداند.
مراحل قانونی استرداد مبلغ واریزی
پس از مراحل گفته شده اولیه مثل مراجعه به بانک و نشان دادن مدارک واریز اشتباه وجه، در صورتی که با فرد ارتباط برقرار شد و او تمایلی به همکاری و بازگرداندن وجه نداشت، میتوان به صورت قانونی یک اظهارنامه برای شخص ارسال کرد. این اظهار نامه به شما کمک خواهد کرد تا در مراحل بعدی بتوانید برای شکایت اقدام کنید. شکایت قضایی آخرین راهکار برای پس گرفتن پول خواهد بود و بسته به مقدار وجه به مراجع زیر اطلاع داده میشود:
- اگر مبلغ تا ۲۰ میلیون تومان باشد: شورای حل اختلاف
- اگر مبلغ بیش از ۲۰ میلیون تومان باشد: دادگاه حقوقی
لازم است این نکته را به خاطر داشته باشید که محل طرح شکایت باید در جایی باشد که فرد گیرنده پول یا به اصطلاح “خوانده” در آنجا زندگی میکند. همچنین بر اساس قانون جدید شورای حل اختلاف (مصوب ۱۴۰۲)، اگر مبلغ تا ۱۰۰ میلیون تومان باشد، رسیدگی به این شکایت در دادگاه صلح انجام خواهد شد.
نمونه ای از دادخواست استراداد وجه اشتباه واریز شده
در ادامه اگر میخواهید بدانید پول اشتباه واریز کردم چیکار کنم، بهتر است با نمونه دادخواست مطالبه وجه با پرینت بانکی و موارد نوشته شده در متن آن آشنا شوید. بهتر است برای بررسی دقیقتر این موضوع و کسب اطلاعات بیشتر با یک وکیل مشورت کنید.
خواهان: ………. (مشخصات واریز کننده وجه)
اقامتگاه: ……….
شماره ملی: ……..
خوانده: ………. (مشخصات شخص دریافت کننده وجه)
اقامتگاه: …………
شماره ملی: ……….
خواسته:
۱ – استرداد وجه پرداخت شده به اشتباه به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان (موضوع ماده ۳۰۱ قانون مدنی)
۲-مطالبه خسارت تأخیر تأدیه و هزینه دادرسی
۳- بدواً درخواست تأمین خواسته به استناد بند ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی با ایداع خسارت احتمالی
دلایل و مستندات:
۱-رونوشت کارت ملی
۲-رسید واریز وجه به حساب خوانده
۳- صورتحساب مورد تأیید بانک
۴- اظهارنامه شماره….
۵- عنداللزوم شهادت شهود
شرح دادخواست
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی شهرستان………. (محل اقامت خوانده)
با سلام و عرض ادب
احتراماً به استحضار میرساند اینجانب………………. (خواهان) در مورخ ………………..از طریق همراه بانک …………………… اقدام به انتقال وجه به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان در وجه آقای………………….. را داشتم. ولی متاسفانه به علت درج شماره حساب اشتباه این مبلغ اشتباهاً و بدون استحقاق به حساب خوانده محترم آقای ………………….. واریز گردید (رسید واریز وجه ضم این دادخواست تقدیم حضور است). در اسرع وقت این مورد را به بانک …………………………. اعلام نمودم و با همکاری رئیس محترم بانک با خوانده تماس گرفته شد و ایشان متاسفانه هیچ اقدام و همکاری مناسبی جهت استرداد وجه ننموده و به همین جهت در مورخ ……………….. یک اظهارنامه مبنی بر استرداد وجه به خوانده ارسال گردید؛ ولی ایشان هیچ پاسخ و اقدامی جهت استرداد وجهی که بدون استحقاق دریافت کرده، ننموده است. (رونوشت اظهارنامه تقدیم حضور است)
نهایتاً اینجانب با تقدیم یک برگ دادخواست از دادگاه محترم به استناد مواد ۳۰۱ و ۳۰۳ قانون مدنی تقاضای ۱- محکومیت خوانده به استرداد وجه مورد خواسته و ۲- خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ ارسال اظهارنامه به استناد ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی و هزینه دادرسی و ۳- بدواً تقاضای تأمین خواسته با ایداع خسارت احتمالی مورد استدعاست.
نکاتی مهمی که باید برای پیگیری انتقال وجه کارت به کارت اشتباهی بدانید
اگر موقعیتی مثل کلاهبرداری کارت به کارت اشتباه یا واریز اشتباه پول به حساب مسدود شده قرار گرفتید، بهتر است چند نکته را رعایت کنید. آگاهی از این موارد و همچنین رعایت آنها میتواند به شما کمک کند تا بتوانید در مواقع ضروری به صورت قانونی و با پشتوانهای قوی حق خودتان را بگیرید.
اشتباه در واریز وجه را به سرعت گزارش دهید
در ابتدا این نکته را به خاطر داشته باشید که هرچه سریعتر برای اطلاع رسانی واریز اشتباه وجه تلاش کنید، میتوانید آن را راحتتر بازگردانید. به همین جهت اگر این سوال برایتان ایجاد شد که پول اشتباه واریز کردم چیکار کنم، بهتر است فورا به شعبه بانکیتان مراجعه کنید یا با آنها تماس بگیرید.
اطلاعات و مدارک تراکنش را حفظ کنید
در ادامه لازم است تمامی مدارک مربوط به تراکنش مثل شناسه واریز، تاریخ و ساعت تراکنش، نام شخص و… را نگه دارید با این روش احتمال موفقیت در بازگرداندن پول بالاتر خواهد رفت.
مشاوره حقوقی دریافت کنید
در صورتی که شخص راضی به همکاری با شما برای برگرداندن مبلغ به حسابتان نشد، میتوانید از یک فرد آگاه مثل وکیل برای روند امور بانکی و برگرداندن پول به حسابتان بیشتر کمک بگیرید. در صورت نیاز میتوانید در مراحل بعد از همین طریق ثبت شکایت کنید.
این نکته را به خاطر داشته باشید که مالک حساب مقصد اجازه استفاده از پول واریز شده بدون رضایت شما را نخواهد داشت و در این مورد در صورت موجود بودن مدارک لازم قانون با شما برای بازگرداندن وجه همراه خواهد بود. هرچند این پروسه ممکن است کمی زمانبر و طولانی باشد.
سوالات متداول
در صورتی که پولی به اشتباه برای شماره حساب شما واریز شد، میتوانید این موضوع را به بانک گزارش دهید زیرا نگه داشتن آن غیر قانونی است. حکم شرعی واریز اشتباه پول این است که گیرنده موظف است پول را به صاحب اصلی بازگرداند، زیرا نگه داشتن آن بدون رضایت صاحب، حرام و تصرف ناحق در مال دیگران محسوب میشود. استرداد وجه به معنای درخواست بازگشت پولی است که به اشتباه پرداخت کردهاید. اما مطالبه وجه درخواست کردن پول به علت تعهد یا معامله است. فعلا تنها شماره تماس اعلام شده همین شماره است و اگر موفق به تماس نشدید در ساعت غیر اداری سریعا به پیشخوان بانک مجازی یا در ساعت اداری نزدیک ترین شعبه بانک مراجعه کنید.پول اشتباهی به حسابم واریز شده چکار کنم؟
حکم شرعی واریز اشتباه پول چیست؟
تفاوت استرداد وجه و مطالبه وجه چیست؟
شماره 96380 اشغال است چکار کنم؟
جمع بندی
به طور کلی در این مطلب به این موضوع پرداختیم که، در صورت واریز اشتباه وجه به یک فرد دیگر، ابتدا تمامی اطلاعات و رسید تراکنش را نگه دارید. سپس به بانک مراجعه کنید و مشکل ایجاد شده را گزارش دهید. در مرحله بعدی میتوانید یک اضهارنامه رسمی برای فرد ارسال کنید. اگر پیگیری بانک و باعث همکاری فرد نشد، میتوانید این موضوع را به صورت قضایی با دادخواست واریز اشتباهی پیگیری کنید.
این نکته را به خاطر داشته باشید که همیشه پیش از واریز پول نام مالک شماره حساب و مبلغ آن را به خوبی چک کنید تا احتمال خطا تا حد امکان کاهش پیدا کند.
نظرات و پیشنهادات شما؟
آیا تا به حال برای شما هم پیش آمده که پولی را به اشتباه برای فرد دیگری واریز کنید؟ در صورتی که برایتان این مسئله ایجاد شده که در صورت واریز اشتباه وجه چکار کنیم، تجربیات و نظراتتان را با ما و سایر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.