ویندوز ۱۱، جدیدترین نسخه ویندوز است که تاکنون منتظر شده است.
این نسخه از ویندوز، ویژگی های جدیدی را به کاربران معرفی می کند که منجر به بهبود تجربه کاربری خواهد شد. اما آیا ویندوز ۱۱ پس از گذشت چند سال از انتشار می تواند انتظارات کاربران را برآورده کند و تغییرات آن مفید هستند؟ 🧐 در این مطلب از انزل وب، به این موضوع می پردازیم که آیا ویندوز ۱۱ خوب است؟ و ارزش کوچ به آن پس از چند سال را بررسی می کنیم.
ویندوز ۱۱ خوب است یا ۱۰؟
Is Windows 11 Worth It?
به طور خلاصه اگر سخت افزار جدید دارید و یا اهل بازی و علاقه مند به رابط کاربری واضح هستید، به ویندوز ۱۱ ارتقا دهید. اما اگر سخت افزار شما قدیمی است و با ویندوز ۱۰ راحت هستید و به ویژگی های جدید نیاز ندارید، ویندوز خود را ارتقا ندهید. در ادامه جزییات بیشتری را ارائه می کنیم.
۱- آیا ویندوز ۱۱ باگ دارد؟
پاسخ به این سوال که آیا ویندوز ۱۱ ارزش هزینه کردن دارد یا خیر، بستگی به این دارد که شما چه انتظاری از آن دارید. ویندوز ۱۱ برای بیشتر مردم، ارزشش را دارد، اگرچه در نگاه اول مشابه ویندوز ۱۰ به نظر می رسد، اما تعدادی ویژگی جدید دارد. برای نمونه شما می توانید برنامه های اندروید را دانلود کنید، دارای تشخیص صدا، چهره و ویژگی های امنیتی برای محافظت از کامپیوتر شما می باشد.
با توجه به دلایلی که در بالا ارائه شد، ارتقای سیستم عامل خود به آخرین نسخه ویندوز ایده خوبی خواهد بود.
۲- اهمیت ارتقای ویندوز
کامپیوترهای دارای سیستم عامل های پایین تر از ویندوز ۱۰ از برخی ویژگی های امنیتی پیشرفته پشتیبانی نمی کنند و این امر کاربران را در برابر خطرات امنیتی و حملات بدافزار آسیب پذیر می کند. بنابراین آپدیت سیستم عامل و ارتقای آن برای یک کامپیوتر ایمن، ضروری است. همچنین پس از مدتی، مایکروسافت پشتیبانی از نسخه های قدیمی تر را متوقف می کند.
از آنجایی که سخت افزار و نرم افزار جدید اغلب برای کار با آخرین نسخه های ویندوز طراحی می شوند، ارتقا به ویندوز ۱۱ تضمین می کند که هر سخت افزار جدیدی که خریداری می کنید یا نرمافزار جدیدی که نصب می کنید، بدون مشکل کار خواهد کرد.
۳- تفاوت ویندوز ۱۱ و ۱۰
در طراحی نسخه های ویندوز ۱۱ از ویندوز ۱۰ استفاده زیادی شده است، اما هم از نظر چیدمان و هم در ویژگی هایش تمایز زیادی وجود دارد.
طراحی و ویژگی های بهتر
در ویندوز ۱۱، طراحی با گوشه های گرد و سایه های پاستلی تمیزتر انجام شده است. همچنین منوی استارت به همراه نوار وظیفه به مرکز صفحه منتقل شده است، اما می توانید آن ها را به سمت چپ (جایی که در ویندوز ۱۰ هستند) برگردانید. اما برای اینکار باید از ابزار و ترفندهای جانبی استفاده کنید.
چندین ویژگی دیگر مانند Focus Mode و Live Caption برای مرورگر نیز در ویندوز ۱۱ اضافه شده است که به شما این امکان را می دهد تا تنظیمات نوتیفیکیشن را برای زمان مشخصی در حین کار سفارشی کنید.
یکی از زمینه های بزرگی که مایکروسافت روی آن تمرکز کرده است، File Explorer است. در آخرین آپدیت، تب ها را اضافه کرده است و خدمات مایکروسافت و OneDrive را به File Explorer اضافه شده است.
یکی دیگر از ویژگیهای جدید این است که ویندوز ۱۱ به شما امکان می دهد تا دسکتاپ های مجازی را راه اندازی کنید و بین چند دسکتاپ به طور همزمان جابجا شوید. بنابراین ممکن است یک دسکتاپ برای محاسبات کاری خود، دیگری برای کارهای شخصی و … داشته باشید. این ویژگی از نظر تئوری در ویندوز ۱۰ امکان پذیر بود، اما راه اندازی و استفاده از آن سخت تر بود.
منوی استارت و نوار وظیفه
منوی استارت در ویندوز ۱۱ کمی ساده تر است. شما فقط یک لیست ثابت از برنامه ها را می بینید و پس از آن اسنادی که بیشترین بازدید را دارند در پایین صفحه قرار دارند. در مورد نوار وظیفه، مایکروسافت کادر جستجو را در یک آیکن قرار داده است و همچنین عملکردهای کورتانا (دستیار صوتی) را در ویندوز ۱۱ حذف کرده است. همچنین آب و هوا از نوار وظیفه به سمت چپ صفحه انتقال یافته است.
بهبود ویژگی های بازی
آیا ویندوز ۱۱ برای بازی خوب است؟ اگر بهترین سیستم عامل ویندوز را برای بازی می خواهید، ویندوز ۱۱ برای شما مناسب است. از ویژگی هایی مانند Auto HDR و DirectStorage پشتیبانی می کند که به لود شدن سریع تر بازی ها کمک می کند. گیمرها می توانند اپلیکیشن Xbox را نیز بررسی کنند.
Snap Layouts و Multi Tasking
در ویندوز ۱۱، Snap Layouts به شما کمک می کند تا از قابلیت مولتی تسک استفاده کنید و پنجره هایی که باز کرده اید، را سازماندهی می کند تا بتوانید روی نمایشگر خود، فضای بیشتری داشته باشید. این در ویندوز ۱۰ موجود است، اما ویندوز ۱۱ دسترسی به Snap Layouts را آسان تر می کند و تنظیمات بیشتری را ارائه می دهد.
Windows 11 مشکل تنظیمات چند مانیتور را برطرف کرده است که در ویندوز ۱۰ بسیار آزاردهنده بود. ویندوز ۱۱ به خاطر می سپارد که چگونه ویندوز خود را روی مانیتور خارجی قرار داده اید و هنگامی که از مانیتور جدا می شوید و سپس دوباره آن را وصل میکنید، آنها را در آن حالت ذخیره می کند.
Copilot
یکی از بزرگترین و آخرین به روز رسانی های ویندوز ۱۱، معرفی هوش مصنوعی از طریق Copilot است. Copilot در ویندوز ۱۱ ادغام شده است که یک دستیار هوش مصنوعی است. با این ابزار، شما توانایی انجام سریع وظایف توسط هوش مصنوعی را خواهید داشت. برای نمونه اگر به یک تصویر نگاه می کنید، می توانید کلید Windows را فشار دهید و کلیک کنید تا منوی Click to do برای اشتراکگذاری سریع یا جستجو در Bing بر اساس آن تصویر، نمایش داده شود.
علاوه بر این، ویندوز ۱۱ تنها سیستم عاملی است که به ویژگی های +Copilot دسترسی دارد. که شامل چندین ویژگی هوش مصنوعی است که به صورت محلی اجرا می شوند. برجسته ترین آنها Recall است که از هر کاری که در کامپیوتر خود انجام می دهید یک عکس فوری می گیرد. Live Captioning به دارندگان +Copilot این امکان را می دهد که برای هر صدای گفتاری روی کامپیوتر خود زیرنویس داشته باشند و آن را به هر یک از ۴۰ زبان مختلف ترجمه کنند. Recall و دیگر ویژگی های +Copilot نه تنها به آخرین نسخه ویندوز ۱۱ نیاز دارند، بلکه به سخت افزار خاصی نیز نیاز دارند.
حالت تبلت پیشرفته
ویندوز ۱۰ دارای حالت تبلت سنتی است که باعث می شود کامپیوتر شما به حالت منوی استارت تمام صفحه برود. در ویندوز ۱۱ این مورد حذف شده است. در عوض، ویندوز ۱۱ بیشتر شبیه به یک iPad عمل می کند، به طوری که وقتی دستگاه خود را به تبلت تغییر می دهید، لمس کردن چیزها آسان تر می شود.
می توانید از صدای خود برای راه اندازی برنامه ها، وارد کردن ورودی های صفحه کلید و ماوس، کنترل سیستم عامل و هر چیز دیگری که نیاز دارید استفاده کنید. در حالت کلی به شما این امکان را می دهد که به طور کامل سیستم عامل را با صدای خود کنترل کنید.
همکاری و کار از راه دور
شما می توانید از ویندوز ۱۱ یا ویندوز ۱۰ برای کار از راه دور استفاده کنید، اما ویژگی های Collaboration ویندوز ۱۱ بسیار بهتر است. این برنامه از تاری پس زمینه، تنظیمات تماس چشمی برای جلسات، و کادربندی خودکار پشتیبانی میکند، که هیچ کدام در ویندوز ۱۰ وجود ندارد. این ویژگی های مبتنی بر هوش مصنوعی ممکن است به سخت افزاری که در کامپیوتر خود دارید بستگی داشته باشد.
برنامه های اندروید
یکی از مزایای ویندوز ۱۱، این است که می توانید به برنامه های اندروید از طریق فروشگاه مایکروسافت دسترسی داشته باشید.
امنیت
ویندوز ۱۱ به TPM 2.0 نیاز دارد که به طور پیش فرض امنیت پیشرفته را تضمین می کند.
ادغام با Microsoft Teams
ویندوز ۱۱ دارای چت داخلی مایکروسافت تیمز برای ارتباط آسان تر می باشد.
۴- آیا ویندوز ۱۱ بهتر و سریعتر است؟
در پاسخ به اینکه ویندوز ۱۱ سریعتر است یا ۱۰، می توان گفت که ویندوز ۱۱ به شما این امکان را می دهد که چندین پنجره برنامه را به طور همزمان باز کنید و سرعت آن کاهش نیابد. همچنین ۲۵ درصد سریعتر از حالت Sleep خارج می شود.
Wake on Voice یکی دیگر از ویژگی های جدید ویندوز ۱۱ است. این ویژگی به شما امکان می دهد کامپیوتر خود را از طریق صحبت کردن با آن، بیدار کنید و همچنین می توانید از ویژگی Hello Face برای ورود به سیستم از طریق ایستادن در مقابل کامپیوتر خود استفاده کنید.
Context Menu یا منو کلیک راست پیشرفته تر
یکی دیگر از پیشرفت های Windows 11، نحوه کار Context Menu یا منو کلیک راست می باشد. در نسخه های قبلی ویندوز، زمانی که کلیک راست می کردید، گزینه هایی مانند Save، Save as و… را مشاهده می کردید و گزینه هایی مربوط به کاری که انجام می دادید را نمایش می داد. برای نمونه در یک صفحه وب، زمانی که کلیک راست می کردید، گزینه Save Page As را نمایش می داد. در ویندوز ۱۱، این گزینه ها بهینه شده اند به طوری که رایج ترین گزینه ها (شامل Cut، Copy، Paste، Delete و Rename) به طور منظم با آیکن مربوطه در بالا و نزدیک به یکدیگر چیده شده اند. این می تواند منجر به کاهش زمان پیمایش منو برای یافتن گزینه مورد نظر شود.
Phone Link برای همگام سازی گوشی با ویندوز ۱۱
برنامه Phone Link به منوی Start اضافه شده است تا دسترسی آسان تر به آن داشته باشید و شامل اطلاعات اضافی مانند سطح باتری تلفن، اتصال، و تماس ها یا پیام هایی است که اخیرا دریافت کرده اید. حتی می توانید از هوش مصنوعی برای پاسخ دادن به آن پیام ها استفاده کنید و از دوربین گوشی خود به عنوان وب کم برای تماس های ویدیویی و کنفرانس های خود استفاده کنید.
جستجوی ویندوز بهبود یافته است و به شما این امکان را می دهد تا اسناد و فایل ها را با استفاده از عبارات توصیفی و نه فقط نام فایل، جستجو کنید. همچنین امکان فشرده سازی با فرمت های TAR و ۷z وجود دارد.
یکی دیگر از مزیت های ویندوز ۱۱، این است که تنظیمات پاور گسترش یافته است. شما می توانید Energy Saver را فعال کنید تا برنامه های پس زمینه، انرژی کمتری مصرف کنند.
Windows Studio Effects قابلیت های هوش مصنوعی را به تماس های ویدیویی در Zoom، Google Meet و Teams اضافه می کند. میتوانید از پنل تنظیمات سریع، برای استفاده از فیلترهای تماس چشمی استفاده کنید تا به نظر برسد که مستقیما به دوربین نگاه می کنید.
Automatic Super Resolution در برنامه Photo موجود است، که به شما راهی سریع و آسان برای افزایش وضوح تصویر می دهد.
۵- معایب ویندوز ۱۱
جدیدترین نسخه ویندوز، مانند همه برنامه های جدید یا نسخه های جدید سیستم عامل ها، دارای چندین باگ است. اگر از مایکروسافت اج به عنوان مرورگر پیش فرض استفاده می کنید، ممکن است وقتی که تیک یک باکس را می زنید، تب ها پاسخگو نباشند و این آزاردهنده است. البته این مشکل در پایان آگوست ۲۰۲۲ توسط مایکروسافت حل شد، اما این، نمونه ای از باگ هایی است که تنها زمانی نمایان می شود که میلیون ها نفر از نسخه جدید استفاده کنند.
یکی از چیزهایی که برای بسیاری از برنامه های Office مهم بود این واقعیت بود که ویندوز ۱۱ اجازه نصب برخی از چاپگرها را نمی داد. اما این مشکل گزارش و به سرعت رفع شد.
ممکن است مشکلات سازگاری با سخت افزار یا نرم افزار قدیمی داشته باشید. هرچه سخت افزار یا نرم افزار قدیمی تر باشد، احتمال بروز مشکل، بیشتر است.
بنابراین در پاسخ به اینکه آیا ویندوز ۱۱ مشکلی دارد؟ باید گفت که پیشتر مشکلاتی جود داشته است و در آینده نیز ممکن است مشکلاتی ایجاد شود. اما بسیاری از آن ها شناسایی و به سرعت رفع می شود.
ممکن نیاز باشد یک کامپیوتر جدید بخرید
بزرگترین ویژگی بد ویندوز ۱۱، مربوط به نیازهای سخت افزاری جدید آن است. برای نمونه نمی توانید آن را روی کامپیوتر با پردازنده ۳۲ بیتی نصب کنید زیرا فقط روی تراشه های ۶۴ بیتی Intel/AMD و Arm اجرا می شود.
نوار وظیفه
ویندوز ۱۰ دکمه های نوار وظیفه گسترده تری را در اختیار شما قرار می دهد، و به شما امکان می دهد نوار وظیفه را در کنار، بالا یا پایین صفحه قرار دهید که برای برخی از کاربران بسیار مهم است. ویندوز ۱۱ هیچ کدام را انجام نمی دهد. نقص دیگر این است که تقویم Taskbar امکان اضافه یا مشاهده رویدادها را مانند ویندوز ۱۰ به شما نمی دهد. همچنین در ۱۱، موقعیت آیکن ها، حتی دکمه Start، با باز و بسته کردن برنامه ها تغییر می کند.
منوی استارت
در Windows 11، منوی استارت، برنامه های اخیر یا اغلب استفاده شده را نمایش نمی دهد، بلکه، برنامه های پیشنهادی را ارائه می کند.
ویندوز ۱۰، امکان دسترسی فوری به Power (شامل Shut Down, Restart, Sleep) را به شما می دهد که به طور پیش فرض، Windows 11 فاقد آن است اما می توانید گزینه های پاور ویندوز ۱۱ را دوباره به منوی استارت اضافه کنید.
در کل، گزینه های کمتری برای سفارشی کردن نوار وظیفه و منوی استارت در مقایسه با ویندوز ۱۰ وجود دارد.
تبلیغات
مایکروسافت، بخش جدیدی به نام Badges را در ویژگی های اساسی سیستم عامل مانند منوی استارت، بخش جستجو و حتی File Explorer قرار می دهد. این بخش برای نمایش خدمات مایکروسافت می باشد که در واقع تبلیغات هستند. این موضوع می تواند برای بسیاری از کاربران مفید باشد مانند تبلیغات سرویس های OneDrive و Microsoft 365. اما برای برخی دیگر آزاردهنده است و شما می توانید این تبلیغات را غیر فعال کنید.
تجربه تبلت ویندوز ۱۱ به خوبی ویندوز ۱۰ نیست
در ویندوز ۱۰، زمانی که انگشت خود را از چپ و راست به داخل بکشید، Task View و Action Center ظاهر می شود (که این ویژگی در ویندوز ۱۱ وجود ندارد). همچنین می توانید انگشت خود را از بالای صفحه به پایین بکشید و یک برنامه را ببندید و برنامه ها بهطور پیش فرض به صورت تمام صفحه قرار گیرند. اما Windows 11 حرکات جدید اضافه کرده است که به چند انگشت نیاز دارد. به طور کلی، عملکرد لمسی بیشتری را اضافه کرده است اما استفاده از آن به اندازه ویندوز ۱۰ خوشایند نیست.
نیاز به ورود به حساب مایکروسافت در ویندوز ۱۱
در حین راه اندازی Windows 11 باید به حساب کاربری مایکروسافت خود وارد شوید که ممکن است برای کاربرانی که از اکانت محلی در ویندوز ۱۰ برای ورود استفاده میکردند آزار دهنده باشد. اما دقت کنید که مانند سایر سیستم عامل ها، ورود به حساب مایکروسافت مزایایی دارد که از جمله آن ها می توان به پشتیبانگیری OneDrive، برنامه های فروشگاه مایکروسافت، بازی های Xbox، استفاده از دستیار Copilot AI و Phone Link برای استفاده از عملکردهای تلفن Android در کامپیوتر اشاره کرد.
Action Center در ویندوز ۱۱
در ویندوز ۱۰، برای تنظیم صدا روی آیکن بلندگو کلیک می کنید، برای تغییر وای فای و مشاهده وضعیت باتری نیز می توانید روی آیکن های هر یک کلیک کنید. اما در ویندوز ۱۱، تمام این امکانات در کنار یکدیگر قرار گرفته است. زمانی که شما روی آیکن بلندگو کلیک می کنید، گزینه های باتری و وای فای هم ظاهر می شود در حالی که کاری با آن ها ندارید و این منجر به کارایی کمتر آن می شود. همچنین Windows 11 این امکان را به شما می دهد تا قرارهای ملاقات جدید را در Action Center ایجاد کنید.
Timeline و دیگر ویژگی های منسوخ شده در ویندوز ۱۱
همانند تمام آپدیت های اصلی سیستم عامل، برخی از ویژگی ها حذف می شود و ویژگی های جدید اضافه می گردد. برجسته ترین ویژگی هایی که در ویندوز ۱۱ حذف شده اند شامل Live Tiles، Timeline و Internet Explorer می باشد. با این حال اگر نیاز به اینترنت اکسپلورر داشته باشید، می توانید یک حالت اینترنت اکسپلورر را در مرورگر مایکروسافت اج اجرا کنید.
ویندوز ۱۰ گزینه های بیشتری در منوهای File Explorer ارائه می کند
در کلیک راست ویندوز ۱۱ در File Explorer، گزینه های کمتری را مشاهده می کنید و جهت نمایش گزینه های بیشتر باید بر روی گزینه Show More Options کلیک کنید.
۶- آیا دلیلی برای عدم ارتقا به ویندوز ۱۱ در سیستم های قدیمی وجود دارد؟
سیستم مورد نیاز ویندوز ۱۱ به صورت زیر است:
- CPU دو گیگاهرتز یا بیشتر با دو هسته یا بیشتر در یک پردازنده ۶۴ بیتی سازگار یا SoC
- RAM چهار گیگا بایت
- فضای ذخیره سازی: ۶۴ گیگابایت یا بیشتر
- System firmware از نوع UEFI و Secure Boot capable
- TPM باید Trusted Platform Module (TPM) version 2.0 باشد.
- کارت گرافیک: سازگار با DirectX 12 یا جدیدتر با درایور WDDM 2.0
- صفحه نمایش: صفحه نمایش با وضوح بالا (۷۲۰p)
- اینترنت: نسخه خانگی ویندوز ۱۱ به اتصال به اینترنت و یک حساب مایکروسافت برای تکمیل تنظیمات دستگاه در اولین استفاده نیاز دارد.
برای اجرای ویندوز ۱۱ لزوما نیازی به خرید یک کامپیوتر جدید ندارید. اگر کامپیوتر نسبتا جدیدی با مشخصات فوق دارید، نیازی به خرید تجهیزات جدید نیست. همچنین مایکروسافت تا اکتبر ۲۰۲۵ به پشتیبانی از ویندوز ۱۰ ادامه خواهد داد بنابراین ارتقا به ویندوز ۱۱ هوشمندانه است. با این حال، ویندوز ۱۱ در سخت افزار ناسازگار یک ارتقای واقعی نیست. شما می توانید Windows 11 را تقریبا روی هر کامپیوتری نصب کنید اما سیستم عامل، در تمام آن ها به صورت یکسان عمل نخواهد کرد. به این معنی که سخت افزار جدیدتر از پشتیبانی کامل مایکروسافت برخوردار خواهد شد. اما کامپیوترهایی که قادر به برآورده کردن حداقل سیستم مورد نیاز نیستند، هشدارهایی در زمینه سازگاری و عدم حق به روز رسانی دریافت خواهند کرد.
سوالات متداول
ویندوز 11 ویژگی ها و بهبودهای زیادی نسبت به نسخه های قبلی دارد. بنابراین اگر سخت افزار مورد نیاز و سازگار دارید، بهتر است آن را نصب کنید. اگر سیستم شما حداقل الزامات نصب ویندوز 11 را ندارد، ممکن است نصب آن روی سیستم شما، تجربه خوبی نباشد. در این صورت بهتر است با نسخه های قبلی ویندوز مانند 10 ادامه دهید. سخت افزار قدیمی یا ضعیف، وجود نرم افزارهای پس زمینه زیاد، درایورهای قدیمی و یا ناسازگار و مشکلات شبکه و اینترنت از دلایل کند بودن ویندوز 11 می باشد. اگر سیستم شما با الزامات سخت افزاری ویندوز 11 سازگار است و به ویژگی های جدید علاقه دارید، نصب ویندوز 11 گزینه خوبی است. اما اگر سیستم شما قدیمی است بهتر است با ویندوز قبلی خود ادامه دهید.در کل ویندوز 11 خوبه؟
آیا نصب ویندوز 11 روی سیستم قدیمی ارزش دارد؟
چرا ویندوز 11 کند است؟
ویندوز 11 نصب کنیم یا نه؟
جمع بندی
تا چند سال دیگر، مایکروسافت پشتیبانی از ویندوز ۱۰ را با به روز رسانی های امنیتی و غیره متوقف خواهد کرد. همچنین ثابت شده است که ویندوز ۱۱ پایدار و سریعتر از ویندوز ۱۰ است و اشکالات آن نیز پس از گذشت چند سال رفع شده است. بنابراین، اگر می توانید همین حالا ویندوز خود را ارتقا دهید. با این حال اگر سیستم شما قدیمی است، ممکن است با ویندوز ۱۱ دچار مشکل شوید و اگر ویندوز ۱۰ شما به خوبی کار می کند، بهتر است با همان ادامه دهید.
نظرات و پیشنهادات شما؟
در این مطلب بررسی کردیم که آیا ویندوز ۱۱ خوب است؟ و بررسی ارزش کوچ به ویندوز جدید پس از چند سال را ارائه کردیم. با آگاهی از مزایا و معایب ویندوز ۱۱ می توانید نسبت به ارتقای سیستم خود تصمیم گیری کنید. اگر شما نکته دیگری در زمینه بررسی Windows 11 می دانید، آن را با ما و دیگران در بخش نظرات این پست به اشتراک بگذارید.